"De specialisten bij SportsClinic weten écht meer over sport … dat merk je."


Vince Rooi Honkbal is altijd al Vince' grote passie geweest. Op 9-jarige leeftijd stond hij voor het eerst op het veld en toen hij 16 was ging hij naar Amerika om als professioneel honkballer bij de Montreal Expos te  spelen (1998). Na bij verschillende Amerikaanse teams te hebben gespeeld kwam hij in 2006 weer terug naar zijn thuishonk in Nederland: eerst bij Corendon Kinheim en vanaf 2009 bij de Amsterdam Pirates. In 2004 liep Vince in Amerika al een schouderblessure op die geopereerd moest worden. Vince: "Daarna ging het eigenlijk heel goed met mijn schouder en zat ik weer op mijn oude niveau." In 2006 stak zijn oude blessure echter weer de kop op.

"Tijdens het spelen merkte ik dat ik weer minder kracht in mijn linker arm had en dat mijn schouder af en toe een stukje uit de kom ging en er weer terug in schoot. Ook de pijn was weer terug. Dezelfde klachten die ik eerder ook al had. Ik zag alleen enorm op om misschien weer onder het mes te moeten." Omdat hij geen wedstrijd wilde missen, besloot hij door te spelen mét klachten. "Mijn niveau was minder dan daarvoor, maar ik speelde nog redelijk goed." Toen het echt niet meer ging, onderzocht Rob Tamminga, fysiotherapeut van het Nederlands honkbalteam, Vince' schouder en stuurde hem door naar het ziekenhuis voor een MRI-scan. Via zijn fysiotherapeut kwam hij bij SportsClinic terecht.

Daar maakte dr. Zijl (orthopeed), opnieuw een MRI van zijn schouder: het labrum (ring van kraakbeen in de schouder) bleek ingescheurd te zijn en ook het schouderkapsel was wat beschadigd. Dr. Zijl gaf aan zijn klachten goed te kunnen behandelen met een operatie en revalidatie. "Ik baalde enorm dat ik weer geopereerd moest worden. Dr. Zijl zei dat ik wel 6 maanden uit de running zou zijn." Hierdoor moest Vince helaas twee belangrijke toernooien, het EK en de play-offs aan zich voorbij laten gaan. Een maand na zijn diagnose werd Vince op 14 juni 2012 geopereerd. "Achteraf ben ik toch blij dat ik me heb laten opereren. Het stelde me ook gerust dat de specialisten bij SportsClinic zelf ook grote passie voor sport hebben en hier écht meer over weten dan andere specialisten. Dr. Zijl is zelf ook fanatiek honkballer en dat merk je. Zo heeft hij bepaalde schade in mijn schouder gerepareerd en heeft hij andere schade laten zitten, omdat hij wist dat dit voor mij als honkballer functioneel beter is. Als hij dat wel had hersteld, had ik binnen de kortste keren weer een blessure gehad. Ik kan SportsClinic dan ook aan iedere sporter aanraden." 

Meteen na de operatie is Vince begonnen met fysiotherapie om zijn schouder weer goed te leren gebruiken. Later kwam daar krachttraining bij en mocht hij ook al oefenen met de zwaaibewegingen die hij nodig heeft om te honkballen. "Het gaat steeds beter. Ik heb bijna geen pijn meer en ik merk ook dat ik weer meer kracht heb in mijn arm. In november 2012 heb ik mijn volgende controle bij dr. Zijl. Wie weet mag ik binnenkort weer voorzichtig meetrainen met mijn team."